Tuesday, February 6, 2007

Fyra nyanser

När en lagom påläst person som jag grubblar ett tag kan det ploppa fram små teorier.
Fyra nyanser av all slags mänsklig aktivitet:

SVÅRT OCH TRÅKIGT
Inte att rekommendera om du inte har mål och sikte klart inställt på en stor belöning längre fram på vägen. Ett läge för extrema äventyrare som t ex promenerar till nordpolen.

LÄTT OCH TRÅKIGT
Normalläget för den genomsnittlige kontorsråttan, kan vi anta. Ett tillstånd många av oss accepterar 8 timmar om dagen för att få pengar insatta på kontot varje månad. Att dammsuga.

LÄTT OCH ROLIGT
Att titta på mindre krävande teveprogram, äta godis, spela samma dataspel många gånger, göra något man är duktig på och kan bra. Men varning ! Det här tillståndet är flyktigt, det tenderar att ganska snabbt leda oss raka vägen in i LÄTT OCH TRÅKIGT eller ge oss en känsla av tomhet eller lätt illamående.

SVÅRT OCH ROLIGT
Det här är vår sweet spot. I detta tillstånd ligger ribban på precis rätt höjd, lite för högt, men när vi tar sats med det yttersta av våra krafter och talanger seglar vi över. Då blir vi väldigt, väldigt glada och ganska snart går vi och höjer ribban lite till.

Precis som alla andra beteendevetare måste jag så klart inflika hur relativt och subjektivt det här är. Det växlar ju hela tiden och det ber0r på vem man är osv bla bla bla
...förpackningen är hermeneutiskt tillsluten.

Hur som helst, det var SVÅRT OCH ROLIGT att skriva om det och jag är tillfreds ; )

Efter detta inlägg tar jag med glädje emot både beröm och utskällningar.

2 comments:

Anonymous said...

Bra där. Mycket nöjd bloggutvecklingen. :)
Men svårt och svårt, vad är det?
Du har definitivt rätt i att Svårt och Rolit är det bästa, men kan det verkligen samexistera? Jag tycker snarare att det först är svårt och SEN roligt...

Anonymous said...

Att skriva intressant är svårt och roligt. Att utvecklas som person är svårt och roligt. Att göra en annan person glad är ibland svårt och alltid roligt. Att göra en kvinna nöjd är alltid svårt och ibland roligt.

Disclaimer: För mig. Subjektivt. etc. osv. m.m.