Tuesday, December 11, 2007

Själen är större än världen

Mr Prfekt lånade mig filmen "Själen är större än världen", en film av Stefan Jarl från -85 om diskuskastaren Ricky Bruch. Romantiker göre sig icke besväret, här återges en excentrisk idrottsmans stenhårda kamp för att bli bäst i världen. Närbilder på injektioner av prestationshöjande medel, muggig träningslokal, vrål, grimaser, talk, svett, blod, tårar, saliv, bokstavligt talat, på riktigt.

Bruch presterade framför allt stort på träningarna och innehar det svenska rekordet än idag. Trots uppnådd kvalgräns vid uttagningen till OS 1984 blev han då inte uttagen pga schismer med os-kommitén. Men Ricky hade bestämt sig, han var 38 vid detta försök till comeback, långt över normal pensionsålder för dikuskastare. Han följer sedan os-paraden på tv och kan inte hålla tillbaka tårarna, hans ansikte i närbild. Han blir ursinnig och fortsätter träna, mer målmedveten än någonsin. Filmen avslutas med att han gör sitt rekordkast på en liten tävling i Malmö. Han är störst i världen men inte erkänd. Han läser upp resultaten för sin amerikanska tränare som tvingas erkänna: ja du är den störste.

Fantastiskt nära och oförskönad skildring av en man som vägrar ge upp sina drömmars mål.

Mäktigt! Omskakande! Inspirerande!

Nu öva gitarr!

3 comments:

M said...

Och mest känd nu för tiden är han för att han var en av rövarna i "Ronja Rövardotter". Livet blir inte alltid som man planerat.

Anonymous said...

fuck no. mest känd för sin diskuskastning din tomte.

för övrigt var inte steroider tillåtna under perioden, tillika tog han heller inga.

Johan said...

Är det du Ricky? Förlåt om jag fick fel på några faktauppgifter, det är korrigerat nu. Jag gillade filmen helt enkelt. Men du verkar mest vara på dåligt humör nu för tiden...