Tuesday, May 29, 2007

Musik inte bara bra

Återigen upptäcker forskningen något vi känslomässigt insett sedan länge. Musik är bra för människorna, de blir t.o.m. bättre på att utföra sitt arbete.

Nyckeln är att själv få välja. Undersökningen visar att påtvingad musik som lyssnaren inte vill höra ger motsatt effekt och kan rent av vara skadligt för hälsan!

Jag sommarjobbade på ICA i min ungdom. Jag kan i efterhand konstatera att det var den där "Hits from the sixties"-skivan som rullade hela dagarna som gjorde mig både lat och slarvig...

Apropå musikens effekter har jag tänkt mycket på användningen av musik i klädesaffärer. Jag förstår syftet. Vi ska bli berörda av musiken och känna oss lite coola som en försmak på det religiösa tillstånd som inträder när vi ålar i Boomerang-pikén. Som musiker är jag kanske överkänslig men oftast blir jag illa berörd och revolterar. Nej, jag vill inte höra till er musikaliska målgrupp, släpp mig, jag vill bara ha en tröja!!

Men det är svårt, musiken är stark och innan man vet ordet av så går man runt där och känner sig som en lätt kisande, obeskrivligt cool och snygg Andreas Wilson ur Ondskan. Och med den tanken följer: ja en sån där stekar-skjorta för 1700 skulle sitta jäligt fräscht asså...

Är jag ensam?

Thursday, May 24, 2007

Tåget

Gillar att hoppa på tåget, känna vinden i ansiktet, vara i flödet. Utveckling och framfart, upp och ut, det är nu det händer!!

...bara jag ibland får promenera i skogen utan plan eller mål, tänka på ingenting, glömma allt jag lärt mig och förundrat lyssna på ljudet i fjärran av enstaka tåg som susar förbi.


(nedre botten tackar för det tillfälliga gästspelet från lejonblog)

Wednesday, May 16, 2007

Tvära kast

Av allt annat torkomtumlande som händer lyckas jag på drygt ett dygn klara en svettig jobbintervju och ett ännu svettigare arbetspsykologiskt test.
Så nu ska jag, håll i hatten, bli spårvagnsförare på tvärbanan alvik/nockeby.

Kodandets och stressredaktionens dagar är över... för den här gången.

Efter ett bisarrt test av simultankapaciteten som går emot allt vad hjärnhälsa heter så står det i alla fall klart att tvärbanan kommer att rulla under mina fingrar till sommaren.

Tuesday, May 15, 2007

Moder Natur - Neurosen 1-0

Pappret med texten som var vår, knycklade ihop det och slängde det i papperskorgen.

Jagade och jagades av demoner i underjordiska labyrinter med slocknande fackla.

Hittar pappret, vecklar ut det, texten har flutit ihop till något nytt.
Det står klart och tydligt:

var inte rädd
andas
kom till mig
det är okej
både vi och du och jag
behåll nyckeln
här är ditt hem

Tuesday, May 8, 2007

Far o flyger, lyssnar, hjälper, älskar, spelar, sjunger, skojar, pratar o nojsar.

Svärmar av surrande tankar, ljud, blixtar av ljus, frasande lakan.

I solar plexus en liten spinnande elektrisk motor, stannar aldrig, ingen ro.

Nu stänger jag alla input-kanaler, ska städa i kosmos. Sova. Sova.



Men det är bara jag.

Samtidigt smälter polarisarna och isbjörnar dör ensamma på irrande isflak, Frankrike brinner, någon blir knivskuren i Liljeholmen...
I bakgrunden hörs tonerna av revolutionens symfoni i landskap och klimat, i verklighet och media.